(Hatha) Yoga voor Tieners

Yoga voor Tieners is voor iedereen in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar die nieuwsgierig is naar yoga. Het speelse van de kinderyoga wordt vervangen door uitdaging en basisprincipes vanuit Hatha Yoga.   

HATHA YOGA  

Oorspronkelijk is Yoga afkomstig uit India en ze bestaat al vele jaren. Yoga betekent verbinden of verenigen.

De term hatha bestaat in het Sanskriet uit ha (zon) en tha (maan), wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden of tegenpolen.  De tegenstelling tussen zon en maan komt in verschillende uitingen terug.  Zo wordt de lucht die door het rechterneusgat naar binnen gaat "adem van de zon" genoemd, terwijl de "adem van de maan" door het linkerneusgat gaat.  Het evenwicht tussen uitersten vind je ook terug in bijvoorbeeld: mannelijk-vrouwelijk, aanspannen en loslaten, Yin en Yang.

Surya Namaskar

Een Yogales voor Tieners bestaat uit een aantal vaste elementen: Surya Namaskar (zonnegroet), asana’s (yogahoudingen) in flow of op zichzelf, pranayama (ademhalingstechnieken), focus & concentratie-oefeningen. Middels deep relaxation en meditatie kunnen we rust en ontspanning vinden in ons lichaam en geest. Al deze facetten kunnen je inzichten geven in je gedachte- en gevoelswereld, om positief, krachtig en met (zelf)vertrouwen in het leven te staan.

 

Leuke tips voor thuis: 

* Yoga4teens van Rosalinda Weel 
* Jongeren kaarten van Louise Hay