Yoga voor ouder & kind

Yoga met je kind

Zingend, dansend en spelend onderzoeken de peuters en kleuters de yoga-houdingen en ontdekken ze hoe leuk het is om te spelen met hun adem en zintuigen! Aan de hand van liedjes, voorwerpen of verhaaltjes creeer ik een fantasiespel waarin het kind de ouder meeneemt in zijn of haar belevingswereld. 

Belevingswereld van een kind

Omdat de belevingswereld van de kinderen groot is en het concentratievermogen kort, zit de les vol dynamiek en wisselen actie- en concentratiespelletjes elkaar steeds weer af. Samen beleven jullie dit yoga avontuur en daarom is het fijn als jullie beiden plezier ervaren in een ongedwongen sfeer. Voor een kind is het soms al genoeg om er te kunnen zijn, om te kijken, te spelen op de mat, te ervaren en te verwonderen. 

Rust en ontspanning

Rust en ontspanning creeren we door middel van kindermassage en/of eindontspanning. Bij kindermassage ligt het accent op het liefdevol aanraken van je kind middels een liedje of verhaaltje waarbij de handen het verhaal vertellen. Zoals bijvoorbeeld het liedje van Hansje Pansje Kevertje:

Hansje Pansje Kevertje die klom eens op een heg
Neer viel de regen
Die spoelde Hansje weg 
Op kwam het zonnetje die maakte Hansje droog 
Hansje Pansje Kevertje die klom toen weer omhoog
met de vingers op de rug omhoog lopen van onderrug naar schouderbladen of van buik naar borst
met de vingers op hoofd en rug zachtjes tikken als de regen
handen buitenlangs het hoofd en lichaam strijken naar beneden
hand maakt circel met de klok mee over de rug of op de buik (fijn om te doen bij buikkrampen)
vingers lopen weer van beneden naar boven over buik of over rug

Afsluiting van de yogales

We sluiten de yogales af met een eindontspanning op muziek. Meestal is dit een (kinder) mantra maar het kan ook een lullaby zijn. Tijdens deze eindontspanning zit of lig je met je kindje een aantal minuten heerlijk bij elkaar. Aan de ouder vraag ik om je aandacht naar binnen te brengen, naar je eigen ademhaling of om mee te zingen met de mantra. Wanneer je namelijk als ouder de rust bij jezelf kunt vinden, zal je merken dat dit direct effect heeft op je kindje. Vaak is dit wat mij betreft het fijnste moment van de les: ouder en kind samen met totale aandacht, liefde en verbondenheid met elkaar.